Blog

14 de May, 2021

L'Oficina del president de la Generalitat, Quim Torra, va celebrar una jornada virtual de conscienciació ambiental el dia 20 de març de 2021. Des del Col·lectiu Eixarcolant vam ser-hi presents, juntament amb altres companys i companyes de l’activisme ambiental.

Des de l’oficina del president van fer arribar tres preguntes a tots els participants:

  • Hem millorat o empitjorat en la gestió de l’entorn aquests últims 10 anys?
  • Quin són els principals desafiaments en el vostre cas concret?
  • Quines decisions concretes demaneu a les administracions?

El motiu de formulació d’aquestes qüestions era desgranar la visió que tenen aquestes entitats i associacions de la situació ambiental i climàtica tant del país com del planeta.

La jornada online va iniciar-se amb la intervenció del 131è president de la Generalitat Quim Torra. El president va explicar que actualment Catalunya viu un moment ambiental molt greu, degut a varis factors com la pandèmia. En la seva opinió, aquesta situació pot ajudar a generar canvis estructurals, perquè la conjuntura de la post-pandèmia pot crear noves oportunitats.

Quim Torra mostra la seva preocupació pel col·lapse ecològic i reivindica la necessitat de fer un canvi en les relacions socials i econòmiques que es generen. La conscienciació social és cabdal per avançar cap a aquests canvis que es volen implementar. Quim Torra finalment exposa que calen propostes concretes i nombra alguns exemples a seguir com la Taula de Consens del Delta entre d’altres.

Un cop finalitzada la presentació, les diverses entitats i associacions exposen la seva visió i responen a les tres preguntes realitzades prèviament.

Opinió del Col·lectiu Eixarcolant

Des del Col·lectiu Eixarcolant, Marc Talavera, en nom de la cooperativa anoienca, fa un discurs crític i propositiu alhora. Comença la intervenció afirmant que portem una inèrcia de polítiques públiques en matèria d’energia, economia, agricultura... que ens hipoteca en certa manera. La sobirania alimentària és una de les principals sobiranies i cal tenir-ho molt en compte.

En primer lloc fa una valoració positiva però també crítica dels col·lectius que reivindiquen nous models més sostenibles. Afirma que cal evitar predicar per convençuts i que és necessari interpel·lar al 90% de la societat que normalment no és porosa als discursos més abrandats dels col·lectius socials.

En segon lloc reivindica una canvi de paradigma de les polítiques públiques. Cal generar riquesa i benestar des d’altres perspectives i per això creu que és necessària una interacció sostenible entre les societats humanes i el territori. Considera que és imprescindible generar una cadena de valors singulars i ferms a tot el territori; en aquest sentit reivindica les espècies i varietats locals que posen en valor el territori.

A continuació manifesta que si volem sobirania alimentària cal recuperar els centenars de varietats locals (n’hem perdut prop del 75%) presents al país. Però per fer això cal recuperar llavors, pagesia i, especialment, transformar el sistema educatiu per tal que la ciutadania aprengui a valorar la procedència dels aliments que es consumeixen. Cal informació detallada sobre l’origen dels productes.

Finalment i a tall de demandes, Talavera les resumeix de la següent manera:

  • Incidir en l’àmbit educatiu amb informació i formació sobre l’alimentació.
  • Fer polítiques que regulin i impulsin campanyes informatives reals.
  • Concebre el territori com una forma de dinamització econòmica, tot fixant població al territori.
  • Fer possible un model d’economia social i solidària amb salaris justos i repartiment just de la riquesa.
  • Reivindicar el patrimoni en tots els sentits.

Altres persones i representants dels col·lectius participants a “Les veus de la Terra”

A continuació podeu veure l’enllaç amb el vídeo sencer de la jornada i amb totes les intervencions de tots diferents els participants. 

https://www.youtube.com/watch?v=jDwkkq4p7po

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari