Blog

15 de April, 2021

Fruit de la col·laboració establerta entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP), Salvatgines, i el Col.lectiu Eixarcolant, s’han editat dos llibres que recullen el patrimoni etnobotànic de l’Alt Pirineu. El primer es tracta del conte infantil il·lustrat de títol “Padrina, ens expliques l’alt pirineu?” que explica com era el dia a dia en aquest indret a mitjans del segle passat. En canvi, el segon, titulat “30 varietats tradicionals de l’Alt Pirineu” presenta algunes de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals pròpies de la zona, per tal de poder redescobrir aquestes varietats i tornar-les a cultivar i consumir.

Ambdós llibres, són fruit de la realització d’una prospecció etnobotànica, és a dir, de documentar els coneixements tradicionals relatius a tots els usos del quotidià relacionats, de forma directa o indirecta, amb elements vegetals.

Prospecció Arreu

L'àmbit d’estudi es correspon al Parc Natural de l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i una petita part de l’Alt urgell) ón s’han realitzat trobades amb 56 informants al llarg de la primavera i estiu del 2020  i s’ha visitat 65 nuclis de població. Gràcies a aquesta prospecció s’han acumulat més de 160 hores d’enregistrament d’informació que han construir una imatge detallada de la vida quotidiana a l’Alt Pirineu a mitjans del s. XX, i de les varietats que des d’aleshores es cultiven.

“Padrina, ens expliques l’alt pirineu?”

Es tracta d’un conte il·lustrat sobre el patrimoni etnològic i etnobotànic, perquè petits i grans puguin entendre el paisatge, l’agricultura, la gastronomia i, en definitiva, el dia a dia de l’Alt Pirineu, tot viatjant des de mitjans del segle XX fins a l’actualitat.

Portada del llibre infantil: Padrina, ens expliques l'Alt Pirineu

El conte està pensat per a ser explicat a partir dels 3 anys i llegit a partir dels 7. El relat és fictici, però tota la informació és real, i ha estat obtinguda  a partir del testimoni dels padrins i les padrines de l’Alt Pirineu. S’hi detallen 18 escenes, de les quals 15 representen activitats quotidianes d’una família a mitjans del s. XX, explicades de forma amena, i complementades amb les detallades il·lustracions realitzades per Rosa Vilalta Guillamon de Gavàs.

Il·lustracions de Rosa Vilalta

En definitiva, aquest conte il·lustrat pretén, de forma amena i resumida, però rigorosa, explicar com era el dia a dia per tal de que els nens i nenes puguin fer-se una idea de com vivien els seus padrins i padrines. A la vegada, busca també crear curiositat, per tal de que els infants augmentin el seu interès i puguin preguntar i investigar pel seu compte.

“30 varietats tradicionals de l’Alt Pirineu”

Per tal de poder realitzar aquest llibre s’ha escollit una petita mostra de 24 varietats agrícoles tradicionals i 6 plantes ornamentals de les quasi 500 espècies i varietats tradicionals que s’estima que eren cultivades o emprades tradicionalment al PNAP al llarg del s.XX.

A l’interior s’hi pot trobar informació com la localització, una breu descripció, el mètode i calendari de cultiu, el valor organolèptic, una recepta i diferents cites etnobotàniques de cada espècie i varietat.

Portada del llibre: 30 varietats tradicionals de l'Alt Pirineu

Informació de l'interior del llibre

Totes les espècies i varietats que hi apareixen són un patrimoni imprescindible per entendre la cultura, la gastronomia i la personalitat del territori i de la seva gent, per preservar els paisatges i la seva diversitat. Conèixer-les i cultivar-les és per tant, imprescindible per poder mantenir l’agrobiodiversitat que representen aquestes varietats tan ben adaptades al territori, i per tant més resilients, i també pel seu paper com a base de les xarxes tròfiques i el manteniment dels pol·linitzadors.

Les espècies i varietats que es detallen en aquest llibre són imprescindibles per poder preservar una cultura gastronòmica i unes receptes que no són les mateixes si no utilitzem les varietats tradicionals, però a la vegada també per poder innovar i fomentar iniciatives de desenvolupament socioeconòmic singulars i diferenciades, basades en aquest patrimoni que representen els coneixements tradicionals i les diverses espècies i varietats associades.

Les persones interessades en adquirir els llibres els poden trobar a la venda a la xarxa de llibreries i de punts de venda del Col·lectiu Eixarcolant, a establiments físics i comerços locals de l’Alt Pirineu i també a la botiga online de la pàgina web de l’entitat www.eixarcolant.cat.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari