Blog

11 de August, 2020

Aquestes setmanes d’agost molts anem a la platja, però us heu fixat mai en una de les plantes més abundants a les roques d’arran de mar? En efecte, és el fonoll marí!

El fonoll marí rep aquest nom perquè el seu gust recorda al fonoll (Foeniculum vulgare) però a diferència d’aquest viu només a les zones litorals, principalment sobre les roques que es troben a primera línia de mar.

És de la família de les Apiàcies o Umbel·líferes, i el seu gust és una combinació de l’aroma anisat característic del fonoll amb matisos salats fruit de l’elevada influència marina, i per tant, concentració de sals dels indrets on creix.

Presenta una estructura molt ramificada, amb fulles verdes i carnoses, tret que li confereix una gran resistència a la sequera. La floració té lloc principalment durant l’estiu, amb flors de color groc – verdós que s’agrupen en forma d’umbel·la (paraigües). Els fruits i llavors maduren de cara a la tardor.

El moment més adequat per recollir-lo, perquè és més tendre, és abans que floreixi, cap al mes de juny, tot i que al llarg de l’estiu encara podem recollir-ne. Això sí, cal evitar collir-ne més del compte. Una bona norma que ens hauríem d’imposar és que, després de recollir-lo no s’hauria de notar que n’hem collit. De fet, a les Illes Balears, on la recol·lecció i consum de fonoll marí és molt habitual, la recol·lecció està regulada.

A la cuina podem utilitzar-ne les fulles tendres, en qualsevol amanida o picada per condimentar peixos, i també es pot fer envinagrat com a aperitiu!

És rica en sals minerals, vitamina C, iode, carotenoides, àcids orgànics i fenòlics. També té propietats digestives i carminatives, igual que el fonoll.

Ja ho sabeu, aquests dies de platja fixeu-vos-hi bé i tasteu-ne un brotet! O potser ja l’havíeu provat?

Comentaris

Carme

Molt interesant .Gracies per la informació.Les fotografies son precioses.
Escriu una resposta
Publicar un comentari