Blog

11 de July, 2022

La iniciativa Torrassa Verda neix d’un grup de dues persones sòcies d’Eixarcolant que resideixen als barris de Collblanc i La Torrassa. Davant de la realitat de viure en una ciutat que és al capdavant dels municipis amb menys espai verd per habitant, sorgeix la idea principal d’aquest projecte que és la de nodrir el barri de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat de verd gràcies als seus escocells

Estat del projecte

Actualment el projecte ja està en marxa i la idea del Col·lectiu Eixarcolant és donar-hi tot el suport possible per tal d’esdevenir un punt d’inflexió en la conscienciació de les persones residents en barris que pateixen manca de zones verdes.

Com funciona actualment el projecte? Doncs és molt senzill, les diferents persones interessades es reuneixen per tal d’omplir de vida els diferents escocells (zones de terra existents al voltant dels arbres de les voreres).

El punt de trobada acostuma a ser el segon i quart dijous del mes a les 19:00h a la Pl Vidrieres davant de les dues fonts. Temps estimat de dedicació en cada trobada: 2-3h.

Actualment hi ha una desena d’escocells que ja es troben en funcionament (gràcies a aquest grup de persones) i cada escocell està apadrinat.

La sistemàtica emprada és la següent: Buscar en grupet els diferents escocells susceptibles de ser plantats i contactar amb veïns i veïnes o comerços propers per tal de proposar-ne l’apadrinament, i així assegurar-ne al màxim la seva conservació i manteniment. Un cop fets els contactes, es procedeix a fer-hi l’actuació (netejar-ne la zona, posar-hi substrat en condicions, plantar-hi les llavors o el planter, marcar i protegir l’espai de l’escocell i finalment informar-ne de la presència).

´La programació d'accions del projecte és la de realitzar fins al setembre de 2022 el manteniment de la desena d'escocells intervinguts i en funcionament.

Al llarg d'aquests mesos les activitats a realitzar són: Regar, aportar encoixinat, treure la brossa, posar cartells informatius. Aprendre a fer planter amb llavors pròpies, trasplantar plantes petites i conèixer les plantes existents. 

Algunes de les plantes que es poden trobar actualment als escocells són: calèndula, clavell índies, tabac mapacho, perilla fructescens, facèlia, plantes suculentes, flor de nit, carbassa…

Entre els mesos de setembre-octubre es decidirà si es procedeix a iniciar la segona fase per arribar a la vinenta d'escocells.

Fins ara, i degut als pocs mitjans disponibles, les persones participants al grup han senyalitzat les diferents zones d’escocells com han pogut i el material ha estat pagat amb recursos propis.

Per tal donar continuïtat al projecte i evitar un cost pels participants, el Col·lectiu Eixarcolant donarà suport per pagar el material necessari per tal de plantar aquests escocells. La idea és que l’entitat es farà responsable del cost de la terra o substrat, de la senyalització mitjançant fusta i de les llavors i/o planter. També donarà suport a nivell tècnic.

Materials

Actualment el cost de deixar un escocell enllestit està aproximadament entre els 25 i els 45€ en material.

  • -Fusteria: Proteccions per qualsevol de les 3 mides habituals: 81x81, 97x97 i 114.5x114.5 cm. S’està treballant amb restes de palets i també s’ha obert la possibilitat de fer-ho amb fusters del barri. De cara a setembre l'equip realitzarà dos prototips amb aquests fusters per veure'n la viabilitat.
  • -Adob: Normalment gallinassa. També petites quantitats de fems d'ovella d'un pastor ecològic de Sant Boi i restes de café de comerços d'hosteleria i restauració del barri. També hi ha altres possibles proveïdors de sacs de substrat, productors d’humus de cucs…
  • -Encoixinat: Restes de poda d’arbres
  • -Plantes: Plantes pròpies
  • -Claus: Ferreteria propera

Direcció i equip

La idea dels participants de Torrassa Verda és incrementar el nombre d’escocells intervinguts i arribar a la vintenta en aquesta segona fase del projecte.

Destacar que actualment hi ha sis persones involucrades directament i d'altres apadrinant esocells. Les dues primeres són sòcies d’eixarcolant, les dues següents del grup d’Eskocells i altres dues s'hi han apuntat arrel de l'inici d'aquest projecte. Actualment hi ha la necessitat de trobar més companyes interessades a participar-hi per fer-ho viable i aconseguir un bon creixement del projecte. Us convidem a sumar-vos-hi i a ser partícips d’aquesta idea engrescadora que fa pinya!

Com puc apuntar-me per participar-hi?

Doncs molt fàcilment. Siguis d’on siguis, si t’engresca aquesta idea només cal enviar un correu electrònic a la següent direcció amb les teves dades (nom, telèfon, correu…):

nodes@eixarcolant.cat

Properament ens posarem en contacte amb tu per informar-te una mica més del projecte, dels dies de quedada i buscarem una tasca amb la qual hi puguis col·laborar i que t'apassioni.

T’animem a participar-hi i a sumar-te a l’equip. No és necessari disposar de molt temps lliure, només de ganes de col·laborar-hi.

Moltes gràcies.  

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari