Blog

19 de May, 2020

Podríem rebatejar aquesta espècie com a espinacs silvestres, o encara millor, com a quinoa catalana. I és que a banda de créixer sola a tots els horts, les seves fulles són tan bones com els espinacs, i les seves llavors són equivalents a la quinoa! 

Creix en zones agrícoles (horts i camps de conreu) riques en nutrients.
És una espècie anual de la família de les Quenopodiàcies, però té una arrel robusta i pot arribar als 2 m d’alçada. La tija i les fulles són de color glauc, però les fulles més joves poden semblar blanquinoses a causa d'una capa de pruïna (pols blanca) que les recobreix i que recorda a la cendra (d’aquí el nom en castellà de “cenizo”). Les fulles tenen mida i forma variables, generalment triangular, amb el marge enter i amb petits entrants.

Comença a germinar entre abril i maig, i no és fins al pic de l’estiu que inicia la floració. Les flors, i les inflorescències, són verdes i molt poc atractives (la pol·linització és anemòfila -pel vent- i per això és coneguda per ser al·lèrgena). Tenen una textura entre granulosa i farinosa, i contenen gran quantitat de petites llavors de color negre - gris mat.

A la fi de l’estiu, adquireix tonalitats vermelloses, essent aquest un dels trets diferencials amb el blet negre (Amaranthus retroflexus).

Es sembra a la darreria de la primavera i cal emprar una fertilització orgànica (compost o fem), d'alliberació de nutrients més lenta. Veureu que si deixeu fructificar alguns individus, a la primavera següent només caldrà que llaureu el sòl.

Les fulles recomanem de consumir-les cuites, i és aconsellable escaldar-les per reduir els oxalats. Les podeu cuinar igual que les d’espinac o bleda. I són una font de fibra dietètica amb un elevat contingut de K, Ca, Mg i Fe, i vitamina C.

Les llavors, cuites, també són comestibles i molt bones, i poden ésser una clara alternativa local a la quinoa. Són riques en proteïnes, lípids, carbohidrats i minerals (K, Ca, Mg, Fe, P...), i sí que presenten antinutrients (saponines) però molt menys que les de la quinoa. 

L'heu tastat mai?

Comentaris

Blanca

Hi ha alguna altra planta que si assembli i que es presti a error la seva identificació?
Escriu una resposta

Eixarcolant Eixarcolant

Blanca, l'experiència ens ha ensenyat que quasi qualsevol planta es pot confondre amb altres si no ens fixem prou en els detalls. No obstant el Blet banc és molt fàcil de reconèixer si t'hi fixes, i el més provable és que si el confons sigui amb altres blets. Avui en dia, tot i que no hi podem confiar a cegues, aplicacions com PlantNet ens poden ajudar molt a identificar plantes també.
Publicar un comentari