Blog

11 de December, 2020

Heu vist mai aquestes fulles d'aspecte brillant? Són les fulles del salat blanc, salgada vera o seto blanc (Nom científic: Atriplex halimus).

El salat blanc és un arbust mediterrani, de coloració gris platejat, que creix en zones amb una elevada concentració de sals al sòl. És abundant en zones litorals amb influència marina però també en àrees de l’interior riques en guixos o acumulació de sals al subsòl, com és el cas de la comarca del Bages!

És de la família de les Quenopodiàcies, com el blet blanc (Chenopodium album). Podeu veure-hi la similitud en les seves flors, poc vistoses i agrupades als extrems de les tiges.

És força conegut en jardineria, ja que està perfectament adaptat a la sequera, però també en la gastronomia ja que és comestible!

Les seves fulles destaquen per l’acumulació de minerals com el Cl i el Na, que són els responsables del gust salat. També té un contingut alt en proteïnes i en oxalats. Recordem que cal reduir-ne el consum si es té tendència a la formació de càlculs renals i si es segueix una dieta baixa en sal.

La concentració de sals acumulada a les fulles, de la qual en depèn el gust i la textura, varia en funció de la concentració de sals del sòl. En sòls rics en sals les fulles són petites, crasses i molt salades; en canvi, en sòls amb una baixa concentració de sals, les fulles són més grans i poc salades. Però sens dubte és una aportació de sals als plats, de proximitat i qualitat!

Es pot utilitzar crua, seca, envinagrada o cuita. Us animem a afegir-la en amanides, en picades per acompanyar tot tipus de peixos, i en totes les receptes que els hi vulgueu donar un gust salat!

La coneixíeu? On l’afegiríeu?

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari