Blog

15 de April, 2021

Aquestes primeres setmanes d’abril, el diversos nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant han realitzat activitats amb la finalitat d’apropar els coneixements etnobotànics a tots i totes les participants.

Els nodes territorials són un mecanisme pensat per posar en contacte a persones amb interessos comuns i facilitar-ne la interacció, també pretenen fomentar la realització d’un seguit de diverses activitats relacionades amb les plantes silvestres, les varietats agrícoles tradicionals i un model agroalimentari més sostenible, solidari i just. 

Amb l’arribada de la primavera i aprofitant l’estructura d’aquests 19 nodes territorials, varis socis i sòcies i també algunes persones externes a l’entitat, han pogut organitzar i gaudir d’un seguit d’activitats que es detallen a continuació:

-Visita a les instal·lacions de BdeGust

Varis membres del node Selva-Gironès-Empordà van realitzar una trobada presencial enmig d’un entorn preciós i van poder degustar alguns dels seus productes. Es van plantejar dues possibles activitats a desenvolupar pel node a curt termini i una de llarg recorregut. La primera consistiria en organitzar una passejada de descobriment acompanyada d’un tast de productes. La segona, en canvi, en una visita a camps de llúpol per descobrir com les aromàtiques plantades en aquests camps poden generar sinergies beneficioses i un posterior tast de productes silvestres.  

-Visita a la Fundació Miranda

Participants del node Penedès-Garraf visiten la Fundació Miranda a la seva seu de Sant Pere de Ribes per descobrir l’activitat que s’hi realitza i buscar sinergies amb les accions que realitza el Col·lectiu Eixarcolant.

Els assistents van visitar l’ermita de Sant Pau i la directora de la Fundació Miranda els va donar la benvinguda amb un esmorzar i amb l’explicació del seu projecte basat en la transformació territorial i personal a través d’activitats realitzades amb cavalls i d’altres propostes de la fundació.

Destacar la importància de com mitjançant la transhumància i el treball amb cavalls es pot millorar el territori a través per exemple de la neteja del sotabosc per tal d’evitar incendis i com aquestes accions treballades conjuntament amb la recuperació de zones agrícoles abandonades i la sembra de llavors de plantes silvestres i de varietats agrícoles tradicionals ja adaptades al territori poden transformar el mosaic paisatgístic i agroalimentari que tenim per un de millor, més sostenible i adequat.

Finalment els participants d’ambdues entitats van cercar possibles col·laboracions tant de present i com de futur per desenvolupar la zona del parc del Garraf.

-Sortida etnobotànica per l'entorn de Solsona

El dissabte 10 d’abril unes 25 persones es van aplegar en l’activitat que donava el tret desortida del Node Pirineu Central del Col·lectiu Eixarcolant: una sortida per conèixer plantes silvestres comestibles de l’entorn de Solsona.

Albert Tarragó va conduir les explicacions i, al llarg del passeig, va descobrir als assistents usos gastronòmics, però també medicinals, mel·lífers, rituals i tècnics de plantes i flors que neixen de manera espontània al nostre voltant: als marges de les voreres, als escocells dels arbres o a les margeres, camí del Castellvell.

-Primer encontre d’Eixarcolant Ponent

Una vintena de participants van assistir el diumenge 11 d’abril al primer encontre d’Eixarcolant Ponent. Aquesta trobada que es va realitzar al parc de la mitjana de Lleida i va consistir en una passejada pensada per transmetre formació i divulgació en etnobotànica a través del dibuix i del paladar. Amanda Bataller i Albert Tarragó van mostrar com reconèixer les diferents plantes silvestres per les seves formes i peculiaritats tot dibuixant-les. La sortida etnobotànica va permetre transmetre aquests coneixements d’una manera original i diferent a l'habitual.

Al final de l’activitat, els participants, van poder degustar un seguit de plats realitzats amb diverses plantes silvestres comestibles, un exemple en va ser una deliciosa truita de blet blanc amb calèndula.

Aprofitant l’avinentesa també es van presentar els nodes de ponent de l’entitat i es va convidar a tothom a formar-ne part.

-Primer encontre d’Eixarcolant Ponent

El node Vallès-Maresme va realitzar una trobada presencial per tal de discutir i organitzar les futures activitats que durà a terme el node en el marc de la setmana de la natura i també per realitzar un taller de xarop de pi a càrrec de Cristina Martí. Tots els assistents van poder visitar els voltants de la casa on s’hi va realitzar el taller per tal de realitzar reconeixement de plantes silvestres. Els participants van  quedar encantats i la majoria ja esperen poder tastar el xarop de pi que hi van realitzar.

Node Vallès-Maresme

Finalment recordar a tots els socis i sòcies de l’entitat que tenen a la seva disposició l’opció de formar part de qualsevol dels nodes territorials dels que disposa el Col·lectiu Eixarcolant. Per tal de fer-ho cal anar a l’espai de socis i sòcies de la web i omplir un formulari que trobaran a l’espai Nodes Territorials.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari