Blog

02 de March, 2022

ACTIVITATS JA REALITZADES:

Node Barcelonès-Llobregat

El dissabte 26 de febrer varis socis/es, alguns d’ells participants del node Barcelonès-Llobregat de l’entitat, van participar a la visita etnobotànica als horts comunitaris Pla i Armengol.

José María Fernández (horts Pla i Armengol) va donar la benvinguda a tothom explicant el projecte que s’està desenvolupant en aquest indret. Aquests horts que funcionen de forma totalment comunitària, gaudeixen de diferents espais molt ben cuidats. Hi ha una zona molt enfocada a les plantes silvestres, una més enfocada a les varietats agrícoles (amb algunes de tradicionals), i finalment també un espai d’hort espontani de plantes adventícies.

Posteriorment, Marc Talavera (president del Col·lectiu Eixarcolant) va conduir a la quarantena de persones per aquest espai per tal de descobrir aquelles espècies silvestres que tenim a tocar i que molts cops desconeixem.

Visita i explicació etnobotànica als Horts Pla i Armengol

Colitxos, Plantatge, Lletsó, Malva, Ruca de flor groga i Borraina van ser alguns exemples de silvestres que van servir per tal d'aprendre els seus usos alimentaris, algunes anècdotes curioses de cada planta i sobretot com identificar-les correctament.

Després de la visita, es va dur a terme una assemblea / reunió del node Barcelonès-Llobregat. S’hi va realitzar una pluja d'idees per definir les properes activitats i tallers, previstos per aquest 2022, i dels quals tots participants del node se'n podran beneficiar. També es van identificar possibles accions reivindicatives i estratègiques per dur a terme en aquesta zona del país. 

Node Alt Pirineu

El dimarts 1 de març els participants del node Alt Pirineu del Col·lectiu Eixarcolant es van reunir per fer una assemblea online per decidir quines activitats volen desenvolupar al node al llarg d’aquest 2022.

Participant a l'assemblea del node Alt Pirineu

De fet és la mateixa dinàmica que s’ha estat treballant als diferents nodes territorials de l’entitat. A l’Assemblea el primer pas va ser presentar-se tothom ja que les participants eren de diferents pobles sobretot dels dos Pallars. Posteriorment, es va realitzar una pluja d’idees molt enriquidora i cadascú va opinar lliurement com li agradaria que fos l’activitat del node per aquest any. Un dels punts més destacats és com el node i les diferents associacions i entitats existents a la zona de l’Alt Pirineu poden treballar conjuntament a favor de la recuperació de les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

Per acabar es va decidir preparar un document de treball conjunt per anar desenvolupant durant les properes setmanes.

PROPERES ACTIVITATS:

Node Vallès Occidental

QUEDEN NOMÉS 6 PLACES DISPONIBLES

El node Vallès Occidental del Col·lectiu Eixarcolant proposa el Taller de plantes aromàtiques i medicinals, impartit per Adalú Pereira i Santi Soto (el Vergel de las Hadas).

Diumenge 6 de març, de 10 a 14h, a vivers la Serra (el vergel de las hadas), a Castellar del Vallès, podreu gaudir del taller organitzat pel Node Vallès Occidental del Col·lectiu Eixarcolant i impartit per aquests dos experts. 

En aquest taller es reconeixeran diferents plantes aromàtiques i medicinals, observant-les al viver i a l'entorn. Es farà un herbari i es tocaran i oloraran mitjançant diferents pràctiques.

Cada assistent s'emportarà mostres dels productes elaborats, un dossier amb apunts del taller, l'herbari, i alguns esqueixos.

Dades:

Dia: 06/03/2022. De 10:00h a 14:00h

Lloc: Castellar del Vallès(08211), vivers la Serra s/n (el Vergel de las Hadas) 

Preu socis: 20€

Preu no socis: 35€

Cal inscripció prèvia.

Per realitzar la inscripció al Taller de Plantes aromàtiques i medicinals feu clic AQUÍ

Node Pirineu Oriental

El node Pirineu Oriental del Col·lectiu Eixarcolant col·laborarà a una activitat a Can Trona (Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas) el dissabte 12 de març.

Aquest esdeveniment, que consistirà en realitzar un Viatge Gastronòmic: Àpat silvestre i relatat per conèixer i degustar plantes silvestres comestibles, permetrà a tots els participants endinsar-se a un nou món, el de la gastronomia assilvestrada.

Varies persones del node hi participaran voluntàriament i alhora aquesta trobada servirà per fer un retrobament i per començar a preparar les activitats d’enguany.

Tot això s'emmarca dins les jornades “Trementinaires remeieres i dones rurals”.

A continuació hi trobareu tot el programa detallat i les inscripcions per aquesta activitat.

Dades

Lloc: La Vall d'en Bas (Can Trona)

Activitat oberta per a socis i no socis (Organitza Can Trona)

Dia: 12/03/2022.

Horari: De 14:00h a 15:30h.

Inscripció necessària

Preu no socis: 15.00€

Preu socis: 15.00€

Per realitzar la inscripció al Viatge Gastronòmic feu clic AQUÍ

Node Anoia

En aquesta activitat organitzada per Fridays For Future Igualada i pel node Anoia del Col·lectiu Eixarcolant els participants aprendran a fer planter utilitzant llavors de plantes silvestre i varietats ornamentals tradicionals.

Cada persona que participi al taller omplirà diferents pots de iogurt amb terra i hi plantarà les llavors. Posteriorment s'encarregarà de fer créixer la planta a casa seva i tindrà un cartellet identificatiu per tal d'adoptar un escocell de la ciutat d'Igualada.

D’aquesta manera cada persona podrà plantar a l’escocell de davant de casa seva. Si pel motiu que sigui no vol fer-ho així, també es realitzarà una plantada col·lectiva un cop el planter estigui llest per poder ser trasplantat.

Dades

Dia: 18/03/2022.

Hora: De 17:30h a 19:00h

Lloc: Igualada, Plaça de Cal Font

Activitat gratuïta i sense necessitat d’inscripció

Node Camp de Tarragona

El node Camp de Tarragona del Col·lectiu Eixarcolant proposa una doble activitat. Es realitzarà un Tast de mels i una petita introducció al món de les abelles (apicultura) a càrrec del Carles i la Judit de Miramel d’Alforja.

Després de l’activitat, es realitzarà (al mateix espai) una Assemblea / Reunió del node Camp de Tarragona on totes les persones que vulguin hi podran participar. L'objectiu principal serà realitzar una Pluja d'idees per definir i calendaritzar les properes activitats i tallers, previstos per aquest 2022, i dels quals tots participants del node i del Camp de Tarragona se'n podran beneficiar.

Dades

Dia: 20/03/2022. 

Hora: De 10:45h a 13:00h.

Lloc: Alforja, aparcament de la rotonda de l'entrada d'Alforja per anar junts a la finca on farem l'activitat

Preu socis: 4€

Preu no socis: 7€

Cal inscripció prèvia.

Per realitzar la inscripció al Tast de mels feu clic AQUÍ

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari