Blog

16 de February, 2022

ACTIVITATS JA REALITZADES:

Node Anoia

El matí del dissabte 5 de febrer varies persones del Node Anoia del Col·lectiu Eixarcolant es van reunir a Igualada per realitzar una assemblea amb l’objectiu de realitzar una pluja d’idees i una calendarització, en definitiva, per decidir quines activitats es volen fer al llarg de l'any amb el pressupost del qual disposa el node. D’aquesta trobada en van sortir més d’una vintena d’activitats totes molt interessants. Les propostes eren diverses i anaven des d’activitats per aprendre a crear un arc amb fusta i plantes silvestres fins a tallers de cistelleria. 

Els socis i sòcies també van debatre la proposta d’agafar un espai d’horts (llogat) com punt per realitzar-hi les activitats i projectes del node, ciutat i comarca. Tots i totes van desplaçar fins a l’hort proposat per fer-hi una visita i allà mateixi es va explicar com podria ser aquesta proposta de projecte d’horts que busca interpelar als ciutadans de la comarca. 

Node Penedès-Garraf 

El dijous 10 de febrer, es va dur a terme a Sant Pere de Ribes (Bar del GER) l’assemblea del node Penedès-Garraf. L’activitat a realitzar era la mateixa que ja s’havia posat en pràctica anteriorment a d’altres nodes i que buscava aconseguir un llistat d’activitats per començar a dissenyar el programa propi del node en qüestió.

La trobada va resultar d’allò més interessant ja que les propostes van ser molt enriquidores i abundants. En aquesta assemblea s’hi van reunir persones de diferents entitats i col·lectius de la zona tot enxarxant iniciatives del territori que treballen en línies molt semblants a les d’Eixarcolant. Alguns punts destacats de debat van ser per exemple com treballar activitats lligades al territori del Garraf-Penedès, o quin posicionament cal adoptar respecte l’Agroparc d’Ametller Origen planificat en aquest territori.   

Node Ponent

El diumenge 13 de febrer va celebrar-se la primera trobada d'intercanvi de llavors del Node Eixarcolant Ponent a Lleida. Aquella tarda, desenes de persones vingudes de diversos indrets del territori van desplaçar-se al local de la Xarxa de Suport Mutu de Lleida per compartir centenars de llavors d’espècies silvestres, varietats agrícoles tradicionals i de plantes medicinals i ornamentals. A més a més, a la trobada s’hi van compartir coneixements relacionats amb les feines d'hort, amb la sembra de llavors i amb l’alimentació, que van servir per teixir nous vincles entre els assistents. 

L'intercanvi estava basat en la idea d’ “agafar del munt" del naturalista Piotr Kropotkin, essència del projecte de la Xarxa de Suport Mutu. Es tracta d'una iniciativa de cooperació on tothom porta el que vol o pot compartir (que pot ser res, poc, o molt, sempre depenent de la situació personal de cadascú) i es deixa tot en una taula comuna ("el munt"). Aleshores cadascú agafa el que vol o necessita, com si d'una gran família es tractés. Així tothom pot tenir, com en aquest cas, llavors i ajudar-se tot creant comunitat. D'això es tracta el suport mutu!

Moltes persones van anar-hi amb petits cofres portats de casa, amb cistells i fins i tot amb caixes plenes de llavors per compartir amb tothom qui en volia. També van apropar-se a la trobada persones que encara no tenien llavors, ja sigui perquè no n ’han cultivat mai o perquè no n'han guardat.  Al final de l’activitat tothom va poder marxar cap a casa amb una gran selecció de llavors per poder sembrar i fer planter per l'hort de primavera i estiu.

Alguns exemples de llavors que es van intercanviar són les de rosella, les de julivert, de diferents tipus de tomàquets, de mongeta de Santa Pau o les de carbassa del violí entre d’altres.

Tal va ser l'èxit que va formar-se una petita cua a l’hora d’accedir al local i en menys d'una hora es van repartir més de 200 sobres amb llavors. Els organitzadors fins i tot van haver d'improvisar sobres fets amb papers un cop exhaurits els sobres oficials de l’acte per poder repartir totes les llavors.

PROPERES ACTIVITATS:

Node Barcelonès-Llobregat

El proper dissabte 26 de febrer es realitzarà una visita etnobotànica a l'hort d'espontànies de l'hort comunitari Pla i Armengol (Barcelona).

Marc Talavera (president del Col·lectiu Eixarcolant) i José Maria Fernández (horts Pla i Armengol) conduiran a totes les persones participants per aquest espai per tal de descobrir aquelles espècies silvestres que tenim a tocar i que molts cops desconeixem.

Plantatge, Bleda silvestre, Borraina, Caputxina, Card marià, Colitxos, Corn de cèrvol, Cosconilla, Dent de lleó, Ortiga, Lletsó, Alfals, Fonoll, Blet blanc, Oxalis, Malva, Menta, Ruca de flor groga i Verdolaga són algunes de les espècies que es cultiven en aquest hort i de les quals n'aprendrem moltes coses com per exemple els usos alimentaris.

Després de la visita, es realitzarà (al mateix espai) una assemblea / reunió del node Barcelonès-Llobregat on totes les persones que vulguin hi podran participar. L'objectiu principal serà realitzar una pluja d'idees per definir i calendaritzar les properes activitats i tallers, previstos per aquest 2022, i dels quals tots participants del node se'n podran beneficiar. 

Dades:

Dia: 26/02/2022. De 10:30h a 13:00h

Lloc: Barcelona, Jardins Pla i Armengol, Av. de la Mare de Déu de Montserrat, 132. 

Preu: Activitat gratuïta i oberta a socis/es

Cal inscripció prèvia. Podeu realitzar-la a:

https://eixarcolant.cat/agenda/174/visita-etnobotanica-als-horts-pla-i-armengol-i-assemblea-del-node-barcelones-llobregat

Node Vallès Occidental

El node Vallès Occidental del Col·lectiu Eixarcolant proposa el Taller de plantes aromàtiques i medicinals, impartit per Adalú Pereira i Santi Soto (el Vergel de las Hadas).

Diumenge 6 de març, de 10 a 14h, a vivers la Serra (el vergel de las hadas), a Castellar del Vallès, podreu gaudir del taller organitzat pel Node Vallès Occidental del Col·lectiu Eixarcolant i impartit per aquests dos experts. 

En aquest taller es reconeixeran diferents plantes aromàtiques i medicinals, observant-les al viver i a l'entorn. Es farà un herbari i es tocaran i oloraran mitjançant diferents pràctiques.

Cada assistent s'emportarà mostres dels productes elaborats, un dossier amb apunts del taller, l'herbari, i alguns esqueixos.

Dades:

Dia: 06/03/2022. De 10:00h a 14:00h

Lloc: Castellar del Vallès(08211), vivers la Serra s/n (el Vergel de las Hadas) 

Preu socis: 20€

Preu no socis: 35€

Cal inscripció prèvia. Podeu realitzar-la a:

https://eixarcolant.cat/agenda/172/taller-de-plantes-aromatiques-i-medicinals-del-vergel-de-las-hadas

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari