Blog

17 de June, 2022

A continuació us expliquem algunes de les activitats fetes i de les que properament es realitzaran per tal que no us perdeu cap informació d’aquesta agenda de primavera-estiu.

ACTIVITATS JA REALITZADES:

Node Anoia

El diumenge passat va celebrar-se un dels diferents taller programats per aquest 2022 pel Node Anoia del Col·lectiu Eixarcolant. Aquella dia, diverses persones de la comarca, i d’altres vingudes de fora, van desplaçar-se fins a la Casa Can Figuereta de Maians per endinsar-se al món dels tints naturals. A més a més, a la trobada s’hi van compartir coneixements relacionats amb les diferents plantes tintòries que van servir per teixir nous vincles entre els assistents.  

Es tracta d'una iniciativa organitzada pel node territorial de l’Anoia que buscava apropar els coneixements d’una de les majors expertes en matèria de color natural a les persones de la comarca. El taller, va córrer a càrrec de Sara de Color.Botánica i va fer les delícies dels assistents. La tallerista andorrana va preparar minuciosament tot el material per tal que les persones participants poguessin treure el màxim partit a les quatre hores de durada de l’activitat. 

La primera part del taller va començar amb una introducció teòrica al mordentat: preparació dels teixits prèvia al procés de tenyir. Posteriorment, es va dur a terme una explicació extensa per tal de saber d'on podem obtenir els tints naturals d’una forma senzilla. Es van anomenar diferents possibilitats que tenim a l’abast de tothom com per exemple les restes orgàniques del menjar, o les diferents plantes que podem trobar al nostre entorn, com poden ser les silvestres i així aprofitar per ser més sostenibles amb el medi ambient.

Posteriorment es va realitzar un petit descans que va ser emprat per connectar una mica amb la natura, hidratar-se, per interioritzar els coneixements adquirits a la primera part i alhora per compartir experiències prèvies d’altres cursos i tallers. 

Per continuar amb la segona part del taller, i de forma ja més pràctica, es va procedir a fer un mordentat i a tenyir una peça de roba d'un color groc espectacular. Per poder combinar aquesta peça amb d’altres i alhora continuar practicant, es va tenyir un altre teixit amb una tècnica consistent en la realització d’una estampació amb plantes seques on cadascú va poder deixar anar la seva creativitat.

Cal destacar que al llarg de tot el taller, la ponent va compartir una gran quantitat d’informació interessant i valuosa tot explicant d’altres tècniques emprades dins del món dels tints naturals.

Node Vallès-Maresme

Ell dissabte 04 de juny del 2022, a la ciutat de Mataró, i en motiu de la setmana de la Natura es va dur a terme una sortida etnobotànica formativa més un posterior tastet de productes realitzats amb les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals del Forn de Jorba, algunes d’elles prèviament explicades al llarg de la sortida formativa.

El motiu principal d’aquesta activitat era conscienciar la població de la gran importància d’aquestes plantes oblidades en l’àmbit de la sobirania alimentària, la conservació i promoció de la biodiversitat i la creació d’un model agroalimentari més just, sostenible i solidari.

L’activitat va començar gairebé puntual als Jardins de l’antic escorxador de Mataró.

A l’activitat ens hi vam desplaçar en Marc Casabosch (expert en etnobotànica i divulgador d’Eixarcolant), Albert Castells (responsable de socis i nodes territorials de l’entitat) i Ester Massanés (Coordinadora del Node Vallès-Maresme del Col·lectiu Eixarcolant).

La vintena de persones assistents van mostrar una actitud agradable molt procliu a l’aprenentatge i participatives en tot moment i per aquest motiu en Marc Casabosch va allargar la sortida etnobotànica. Es van explicar plantes oblidades dels jardins de l’antic escorxador, de les 5 sènies, i fins i tot d’un hort de la zona (amb permís de la persona que el portava).

Després de les explicacions i de la calorada totes les persones participants van tornar als jardins de l’antic escorxador amb molta gana.

Allà s’hi va realitzar el tastet. Finalment aquest pica-pica silvestre es va convertit en un àpat per motius horaris i també pel volum de menjar portat per aquella activitat. Els assistents van poder dinar i repetir tots els plats que van voler (coques silvestres, sucs, brownies de garrofa, pa amb diferents melmelades, aigua…).

Diverses persones van apropar-se al llarg de la sortida etnobotànica i tastet per preguntar i alhora per comentar que estava molt bé poder realitzar activitats d’aquesta tipologia a la ciutat de Mataró, entonant l’enhorabona. Els i les participants van quedar contentes i van demanar informació de properes activitats programades per repetir.

Resum d’altres activitats realitzades pels nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant:

Node Selva-Gironès

El node Selva-Gironès ha estat també molt actiu i ha realitzat dues activitats a la població de Vilobí d’Onyar. 

 La primera activitat va ser coordinar una conferència que va realitzar Marc Talavera del Col·lectiu Eixarcolant titulada “Plantes silvestres comestibles a la nostra terra. Per què tenim aquestes i no altres?

La segona activitat va ser doble i constava de dues parts: un taller sobre cuina silvestre, i un sopar silvestre. A la xerrada-taller, a càrrec de Lluís Borrell ens vam preguntar «per què menjar herbes?», «quines plantes?», «com cuinar-les?»... (i una petita pràctica d’elaboració de sal d’herbes).

Posteriorment, tots els participants al taller van poder gaudir d’un magnífic sopar guionitzat preparat pel node de l’entitat que va consistir en quatre plats: Entrant: «Semàfor» tres cremes (Cremes fredes d’ortiga, de carabassa i pastanaga i de remolatxa)

Primer plat: Pizzes amb barqueta de carpaccio de nap blanc i ravenets amb fonoll marí, vinagreta i picada d’avellanes

Segon plat: empedrat de mongetes del ganxet a la sàlvia, amb pebrots, ceba tendre i pastanaga.

Postres: pastís de garrofa, síndria i xarop de pi

Per beure disposarem d’aigua floral de menta amb infusió de regalèssia i aigua floral de tarongina amb suc de llimona. 

Node Vallès Occidental

El node del Vallès Occidental del Col·lectiu Eixarcolant conjuntament amb d’altres entitats del territori com l’Adenc-Ecologistes de Catalunya, L’Egarenca, La Paparola, l’Ateneu Candela, etc. van presentar el dijous 19 de maig, a les 19h, a l'Ateneu Candela de Terrassa, una taula de debat en la qual hi van participar aquestes entitats del territori lligades a l'alimentació, l'ecologisme i el medi ambient. En aquesta trobada es va parlar del passat, present i futur del model agroalimentari i s'hi van explicar els principals problemes del sistema actual i solucions proposades per aconseguir-ne un de millor.

Node Penedès-Garraf

Pel Garraf, concretament a Sant Pere de Ribes es va realitzar una sortida etnobotànica organitzada pel node en la qual es van identificar  plantes silvestres comestibles més típiques de la zona del Garraf. La sortida etnobotànica va estar guiada per Sílvia Ysamat, experta en etnobotànica del Garraf.  

Un cop finalitzada la passejada, les persones participants es van apropar al bar social del GER a fer un tast de tapes elaborades per l’Enrico fetes amb aquestes plantes silvestres. La veritat que va ser una tarda-vespre molt deliciós.

Node Ponent

El node Ponent del Col·lectiu Eixarcolant va realitzar un Taller teòric-pràctic Usos etnobotànics del Saüc a càrrec de Claudia Maccarini.

En aquest taller s’hi va aprendre tant de forma teòrica com pràctica diferents usos etnobotànics del Saüc (el bon arbre).

Node Pirineu central

El node Pirineu central ha realitzat dos tallers totalment gratuïts per a tothom. El primer era un Tast de Patxaran a l’Ateneu de l’Alt Urgell. El segon un taller de xampanyet de saüc amb sortida inclosa per recol·lectar-ne les flors. 

Destacar que els companys del node Pirineu Central també van fer una parada a la Fira de les trementinaires a Tuixent. S’hi van vendre llibres, llavors i es va informar de les diferents activitats planificades d’aquest node per aquest 2022.

PROPERES ACTIVITATS:

Node Vallès Occidental

Divendres 17 de juny, a Terrassa, C/Sant honorat 15 (Horta comunitària de Ca n'Anglada) es realitzarà un taller gratuït i obert a tothom titulat Descobreix la vida dels horts urbans.

Programa d’activitats:

17:30 Presentació del projecte - Horta

a continuació podreu triar l'activitat entre dues opcions.

18:00 Hotel d'insectes - ADENC

18:00 Activitat d'identificació de plantes- Eixarcolant

i per acabar

19:00 Tancament conjunt

19:30 Berenar

Dades

  • Dia: divendres 17/06/2022.
  • Horari: 17:30h - 20:00h
  • Lloc: Terrassa, C/Sant honorat 15 (Horta comunitària de Ca n'Anglada) 
  • Preu: Gratuït
  • Entrada oberta a tothom. No cal inscripció prèvia

Més informació a:

https://eixarcolant.cat/agenda/254/taller-descobreix-la-vida-dels-horts-urbans

Node Pirineu Oriental

El node Pirineu Oriental ha organitzat un taller titulat Taller teòric-pràctic de preparació de planter que oferirà els elements bàsics per poder realitzar planter d’horta d’autoconsum. Es treballarà amb el coneixement dels substrats més apropiats, el tractament de les llavors perquè germinin i el procés de creixement del planter. El taller tindrà una part expositiva i una altra dedicada a practicar la preparació del planter.

A càrrec de Jordi Rosell Comajoan. Enginyer Tècnic Agrícola.

Al taller es disposarà de llavors però es recomana que els participants en portin de pròpies.

Dades

  • Dia: dissabte 18/06/2022.
  • Horari: 10:00h - 13:00h
  • Lloc: Local social El Cassés + Hivernacle de l’Institut La Garrotxa
  • Adreça: Masia El Cassés, Barri del Pla de Dalt, Olot.
  • Preu socis: Gratuït
  • Preu no socis: 5€
  • Places limitades

Inscripció a:

https://eixarcolant.cat/agenda/236/taller-teoric-practic-de-preparacio-de-planter

Node Selva-Gironès

L’equip del node Selva-Gironès ha preparat una sortida Matinal a les Hortes de Salt.

En aquesta activitat es visitaran les Hortes de Salt i es rebrà una explicació de primera mà de Pilar Martínez, de l'associació Milfulles.

Dades

  • Dia: diumenge 19/06/2022.
  • Horari: 10:00h - 13:00h
  • Lloc: Punt inici: Safareig de les Dones (10 h matí)

(Lloc: Salt, SAFAREIG DE LES DONES a uns 80m una vegada creuat el Pont del Rec, al Parc Del Rec Monar (Carrer del Rec, 1. – 17190 Salt, Girona)

  • Preu socis: Gratuït
  • Preu no socis: 10€
  • Places limitades

Inscripció a:

https://eixarcolant.cat/agenda/235/matinal-a-les-hortes-de-salt

Node Alt Pirineu

I per acabar, el node de l’Alt Pirineu organitza un taller de farmaciola natural impartit per Anna Salvat

En aquest taller titulat Macerats, ungüents i xarops per a la farmaciola natural aprendrem a elaborar els nostres propis remeis naturals

Dades

  • Dia: diumenge 26/06/2022.
  • Horari: 11:00h - 14:00h
  • Lloc: Araós (Pallars Sobirà)
  • Preu socis:4€
  • Preu no socis: 12€
  • Places limitades

Inscripció a:

https://eixarcolant.cat/agenda/249/macerats-unguents-i-xarops-per-a-la-farmaciola-natural

Moltes gràcies a tothom. Trobareu moltes més activitats a l’apartat “Activitats” de la web (Agenda).

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari