Blog

07 de August, 2019

Al llarg del juny i juliol hem desenvolupat diverses activitats de caire divulgatiu arreu del país, totes elles per donar a conèixer el potencial d’espècies silvestres comestibles i varietats tradicionals en desús i fomentar-ne el consum, el cultiu i la comercialització, sempre en base a criteris de sostenibilitat.

1. Fira de la Ratafia de Centelles

L’1 de juny vam organitzar un viatge gastronòmic a Centelles, un àpat guiat on amb cada plat ens transportàvem al territori i li fèiem un mos.  El menú va ser: amanida de pisana amb flors silvestres, sopa d'ortigues, remenat de bledes silvestres amb xips de fonoll, i iogurt amb xarop de romaní i oxalis. A més, en Pep Rosés, forner de la zona, va fer coca de ratafia, una delícia!

2. Mercat de les espècies d’Argençola

El 8 de juny vam participar al 9è Mercat de les espècies d'Argençola tot fent un tast de receptes d'arreu del món amb menta! Els plats van ser: sopa de meló, tzatziki, amanida, kvass, tabulé, falàfel, granita i te marroquí, una mostra més que una mateixa espècie, en aquest cas la menta, pot ser utilitzada de múltiples formes. És la riquesa i el valor de la multiculturalitat.

Al blog hi trobareu les receptes!

3. Trobada de Joves de la Selva, Riudellots de la Selva

El dissabte 15 de juny teníem el repte de fer que una quinzena de joves de la comarca de la Selva fossin els cuiners per als seus companys i companyes (un centenar). I el repte no només era enfrontar-se a fogons, ganivets i davantals, sinó a més, fer-ho amb productes de temporada i de proximitat, entre els quals no hi faltaven una quinzena d’espècies silvestres i varietats tradicionals que van ser tractades amb naturalitat, igual que qualsevol altre ingredient. Prenent com a mesura la il·lusió amb que els i les joves es disposaven a presentar i servir el dinar per a la resta de companys, podem afirmar que el repte es pot donar per acomplert. I és que si al final del camí hi ha un somriure vol dir que ha valgut la pena recorrer el camí.

4. Sortida de reconeixement d’espècies per a fer ratafia a l’Arboç

El 22 de juny va tenir lloc la sortida de reconeixement i recol·lecció d'espècies per a l'elaboració de ratafia a l'Arboç. Vam recórrer paratges agrícoles i forestals pels entorns de Torrelletes, can Balaguer i la Serra Malla, trobant prop d’una cinquantena d’espècies que l’endemà passaren a formar part de la ratafia. 

5. IV Jornada d’aprofitament i cultiu de plantes aromàtiques i medicinals dels Pirineus, Araós

El dissabte 29 de juny vam participar en aquesta Jornada tècnica (PATT) desenvolupada en el marc del Parc Natural de l’Alt Pirineu i organitzada per Herbes de l’Alt Pirineu, realitzant-hi una xerrada i també la sortida etnobotànica. Vam poder analitzar tant el potencial com les mancances del territori pirinenc en relació al cultiu i aprofitament de plantes aromàtiques i medicinals, i altres productes silvestres.

6. Taller de cuina al Mercat de la Masuca

El 19 de juliol vam realitzar un taller de cuina amb plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals de temporada i proximitat al mercat Municipal de la Masuca d’Igualada. Unes espècies i varietats que, com tots els productes de temporada i proximitat haurien de ser l’ADN dels mercats però que malauradament (almenys a la Masuca) només hi arriben de forma excepcional entre un mar de “Coming from Mercabarna”. Això sí, l’excepció i l’esperança la trobem en els 6 o 7 pagesos que els dimecres i/o dissabtes prenen part del mercat amb els seus productes. Cal vigilar d’identificar-los bé entre la resta de parades de fruita i verdura que també són “Coming from Mercabarna”, potser alguna cosa està fallant! Ah, per cert, el taller va ser gravat per TV3 i una petita part sortirà en un programa sobre els diferents mercats d’arreu de Catalunya que previsiblement s’emetrà a la tardor!

7. Taller de gelats amb plantes silvestres i varietats tradicionals

El 21 de juliol, al Museu de la Pell d’Igualada, vam participar amb les activitats familiars dins el programa Creactiva’t, tot fent gelats amb els més menuts. Gelat de figues amb mel i mató, gelat d'albergínia caramelitzada amb formatge fresc i romaní, gelat de prunes amb romaní, gelat de formatge de cabra amb préssec groc de juny i marialluïsa; sorbet de síndria, tomàquet i fonoll; i sorbet de meló, verdolaga i oxalis. Gelats diferents, sí, però molt fàcils de fer i deliciosos! Perquè consumir productes locals i de temporada no ha de ser avorrit. Pot ser d’allò més creatiu i també saludable. Vegeu l’apartat de receptes per consultar les receptes de tots aquests gelats i fer-les a casa.

Comentaris

Aquesta publicació no ha rebut comentaris. Sigues el primer en comentar.

Publicar un comentari