11a matinal d'intercanvi de llavors de la catalunya interior 2023 (Argençola)

Argençola (Anoia) 2023 Activitats

Les llavors presenten un patrimoni genètic que l’home ha tardat milers d’anys en modelar. Des que les llavors comercials han entrat de ple en el món de l’agricultura, aquest patrimoni s’ha vist escapçat quasi en la seva totalitat. Aquesta matinal pretén posar el seu granet de sorra per què les llavors ancestrals que encara sobreviuen, ho segueixin fent.

La matinal d’intercanvi de llavors vol ser un espai on els amants, aficionats i professionals del món de l’agricultura intercanvien experiències i coneixements, a més de retornar al cicle de cultiu, llavors de varietats que tenen el perill de quedar en l’oblit.

Volem que no tan sols surtin les llavors de l’armari sinó que, quan us emporteu una mostra, sapigueu quin tipus de planta és i quina pot ser la seva utilitat.

Us hi esperem!!!

 
PROGRAMA

Diumenge 5 de març de 2023

De 10.30 h a 14 h
Espai d’intercanvi de llavors
Sala del local social d’Argençola.
Porta les teves llavors!  

Parades de llavors, planter i productes de la terra

De 10.30 h a 12.45 h
Jornada Tècnica
Sala de plens de l’Ajuntament d’Argençola
Llavors per una nova agricultura. Tots els valors de la terra
10.45 h.- Gestió de llavors d’un productor d’horta i a nivell casolà. Adrià Solé fundador d’EcoMercaderet,originalment era un banc de llavors, ara tenen horta i vaques lleteres amb l’objectiu d’alimentar la població local. Podem aprendre a gestionar les llavors d’un productor
d’horta, a conservar-les i multiplicar-les. I a la vegada ens faran cinc cèntims de com obtenir-les a nivell casolà.
11.40 h.- El valor de mantenir i fer créixer un banc de llavors de plantes oblidades: des de la recuperació fins a la comercialització. Jana Peters i Marta Ferrer, de l’equip professional del Col·lectiu Eixarcolant.
Ens exposaran com es recuperen les llavors, com han realitzat les tasques de prospecció, com s’obtenen i produeixen, quina maquinària i equips poden ser útils per a la seva neteja, quines serien una bones pràctiques de gestió d’un banc de llavors, la importància de la traçabilitat i de mantenir la informació relativa a persones i/o indrets originaris de les llavors, el nom de les varietats, com es poden caracteritzar, i com cal tenir en compte la part agronòmica de renovació de les llavors.
12.40 h.- Cloenda de la Jornada  

A les 12.45 h
Xerrada de la Vanesa Freixa Riba
Saló de plens de l’Ajuntament d’Argençola
Llavors per una nova agricultura. Sobirania energètica, hídrica i alimentària. Protecció de la terra. Tots els valors de la terra.
Vanesa Freixa i Riba, creadora i divulgadora a favor de la ruralitat i la sobirania alimentària. Va ser cofundadora de l’associació Obrador Xisqueta i directora de l’Escola de Pastors de Catalunya durant vuit anys.
La protecció de la terra és urgent, davant de problemes cabdals de la MAT (línies d’alta tensió no soterrats), centrals eòliques especulatives, parcs fotovoltaics en camps de cultiu fèrtils o turisme massificat. Calen mesures polítiques que garanteixin que la terra agrícola i d’alt valor paisatgístic mai serà urbanitzable. En protegir la terra on neixen les nostres llavors mantenim viva la sobirania alimentària, energètica i hídrica, així com, l’entorn rural. Sistemes claus com l’energètic i l’alimentari, dependents de la terra, aviat patiran les conseqüències de l’absència de polítiques que la defensin. En aquesta xerrada volem reflexionar sobre la repercussió al medi rural i sobretot, de l’ús de la terra en petits pobles.
La xerrada és gratuïta i no cal inscriure’s prèviament.
Aportació taquilla inversa.

A les 14.00 h
Pica Pica | Tast de productes locals a càrrec d’Eixarcolant.
Aportació taquilla inversa.

A les 15.00 h
Concert de Tomas de los Santos tomasdelossantos.cat, reconegut cantautor valencià i que canta a la terra i la lluita.
Aportació taquilla inversa.

Durant tot el mes de Març/Argençola
Exposició: Defensem la terra, preservem l’Anoia. Amb l’objectiu de posar en evidència l’amenaça que suposen els diversos projectes eòlics i fotovoltaics, que les grans empreses energètiques volen instal·lar en poblacions de l’Anoia i l’Alta Segarra. A la vegada que mostra que un altre model energètic és possible: generant energia renovable pròpia, a prop de on es consumeix, amb projectes petits, participatius i sostenibles.


Detalls

Activitat oberta per a socis i no socis
Horari
05/03/2023. De 10:30h a 15:00h.
Inscripció necessària
Més informació AQUÍ
Preu no socis
Gratuït
Preu socis (Per obtenir el descompte cal entrar prèviament a l'espai de socis/es amb les teves credencials).
Gratuït