Introducció a l'artesania amb espart, fem un estalvi

Jorba, Seu d'Eixarcolant, C/Major 47 2022 Activitats

En aquest taller aprendrem a realitzar un estalvi amb espart i ens introduirem al món de l'espart de la mà de l'Amanda Bataller.

L'espart, és una planta silvestre que s'utilitza per fer artesania des de fa milers d'anys, tot i que cada vegada queden menys artesans/es que el treballen. L'espart (Stipa tenacissima) és una graminia que creix a les zones àrides del territori catalanídic i a algunes zones del País Valencià. Fins als 60, era objecte d'un intens conreu i explotació, que després de l'encariment de la mà d'obra, el seu aprofitament quasi ha desaparegut.

S'ha fet servir des de l'antiguitat com a fibra per elaborar el «mauranet» o ventall, el «sitiet» o estalvi, les estores, el cabàs per la llenya, per anar a llavar o per feines agrícoles, "l'estiba" o "cofí", els "talzims", "l'esportí" per premsar l'oli i les caragoleres. També es gastava per a fer lligasses a conreus com tomàquet, mongetes, etc., per afegir amb l'escaiola per feines de construcció o inclús per fer fregalls i paper.

Actualment podem trobar nombroses peces artesanes que més aviat s'utilitzen com a decoració, ja que moltes han perdut la seva funció i han sigut substituïdes per objectes més moderns fets de plàstic o el seu ús originari ha desaparegut amb el canvi a la vida moderna i urbana. Moltes d'aquestes peces d'espart que comprem, estan fetes a mà, però més sovint del que pensem venen de països subdesenvolupats on l'explotació permet que aquestes peces siguin venudes a preus tan barats. Mai us heu preguntat quantes hores es tarden a fer un cabàs? I no només en fer-lo, sinó en recol·lectar, seleccionar, preparar, fer la "pleita" i cosir-la?

Si comptéssim les hores i volguéssim pagar un preu just per a l'artesà, ens sorprendríem del que hauria de valdre perquè fos sostenible i local.

Detalls

Activitat oberta per a socis i no socis
Horari
21/04/2022. De 15:30h a 20:00h.
Inscripció necessària
Preu no socis
30.00€
Preu socis (Per obtenir el descompte cal entrar prèviament a l'espai de socis/es amb les teves credencials).
17.00€
Places disponibles
9

Inscripció

L’adquisició d’aquests serveis d’activitats per part de l’usuari a l’espai agenda queden exclosos del dret de desistiment i per tant, no es retornarà l’import efectuat un cop realitzada la inscripció i el pagament, a excepció de cancel·lació de l’activitat per part del COL·LECTIU EIXARCOLANT o per modificació d’alguna de les seves condicions a l’espai agenda.