Des del Col·lectiu Eixarcolant, amb el suport del Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’ha impulsat un projecte de recercaprospecció etnobotànica i difusió dels coneixements tradicionals relatius a la biodiversitat cultivada a la zona de la cara nord del Cadí-Moixeró, la plana cerdana i el Baridà, amb l’objectiu de recuperar i conservar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals i tota la informació etnobotànica associada que encara no s’ha perdut, així com de transmetre aquest coneixement a les generacions futures.

Al llarg del 2021 és va realitzar una petita primera fase de prospecció, amb el suport també del Consell Comarcal de la Cerdanya, i aquest 2022 s'ha realitzat la gran part del projecte. A través d'aquesta prospecció s'han vivitat pràcticament tots els pobles de la zona i s'han realitzat un total de 68 entrevistes a informants clau, el testimoni dels quals i la seva experiència han permès reconstruir el dia a dia de la societat de la zona des de principis del segle XX, des d'una prespectiva etnobotànica.

Aquesta prospecció ha donat lloc a quasi 250 entrades al banc de llavors del nord del Cadí-Moixeró, que no significa que s'hagin recuperat 250 varietats diferents, ja que algunes entrades molt provablement corresponen a la mateixa varietat. S'han obtingut també més de 700 resgistres de varietats agrícoles tradicionals, ornamentals tradicionals i plantes silvestres, i és calcula gràcies a aquestes dades que en aquesta zona existeixen al voltant de 300 varietats tradicionals, entre agrícoles i ornamentals, tot i que no es pot assegurar que totes es puguin recuperar.

Tot aquest material, degudament analitzat i processat, ha fet possible la creació d'un llibre de 30 varietats tradicionals de la zona, i també d'un pòster on s'exposen 10 de les varietats més rellevants.

A més, s'ha impulsat la creació de Llavors del Cadí, l'associació de varietats locals de la Cerdanya i el Baridà, que ha estat un col·laborador clau en la tasca de multiplicació de material vegetatiu. Al llarg del 2022, s’ha intentat fer la multiplicació de 168 entrades del banc. Diem que s'ha intentat, ja que al tractar-se en alguns casos de llavor molt vella la provabilitat de que ja hagin perdut el potencial de germinació és elevat, i va ser el cas de 55 d'aquestes entrades. El planter de les varietats ha estat fet a Jorba pel Col·lectiu Eixarcolant. El cultiu s’ha realitzat entre els horts gestionats i cultivats directament pel Col·lectiu Eixarcolant i, també, un conjunt de 26 horts col·laboradors de l'associació Llavors del Cadí, que amb l’assessorament d’Eixarcolant han cultivat aquestes varietats. A més s'han creat fitxes virtuals per a 50 d'aquestes entrades.

S'han realitzat també 10 activitats divulgatives al voltant de les varietats agrícoles tradicionals i les plantes silvestres del nord del Cadí-Moixeró. Aquestes s'han desenvolupat en formats variats (taller, xerrada, tast, formació...), s’han dirigit a públics diversos (escoles, horts d'autoconsum, públic general...) i s’han centrat en diferents subtemàtiques (etnobotànica, caracterització, valoració organolèptica...).

Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Actuació cofinançada pel fons FEADER dins operació 07.07.01 "Difusió valors naturals espai natural protegit o hàbitats i espècies"