25 DE MARÇ, 2a JORNADA GASTRONÒMICA DE LES PLANTES OBLIDADES, A IGUALADA.
JA ESTAN OBERTES LES INSCRIPCIONS
Programa Inscripcions

2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Les Plantes Oblidades: de la memòria a la taula

Des del col·lectiu Eixarcolant us presentem, amb més il·lusió i energia que mai, la 2a Edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que tindrà lloc a Igualada el proper dissabte 25 de març.

Després de la gran acollida que va tenir la primera edició, enguany hem confeccionat un programa d’activitats amb el bo i millor de l’any passat i també amb moltes novetats, per tal que tothom pugui trobar el seu espai en el qual (re)descobrir les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals oblidades.

Amb aquest projecte innovador i  transformador volem projectar vers el futur un coneixement ancestral abandonat i menystingut. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell català i estatal, i ha esdevingut ja un referent per al sector. Veniu, descobriu i emocioneu-vos amb una Jornada única farcida d’activitats per a tots els gustos i dissenyades amb el màxim rigor i coherència. Us hi esperem!

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia.

La Jornada te com a objectiu de donar a conèixer els usos tradicionals de la vegetació i els projectes que avui en dia treballen amb aquestes espècies i usos. Podreu recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades “males herbes”, o quan anaven a l’hort i al tros a omplir el cistell, i n’obtenien aliments tant simples i bons com truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures

Us presentem un programa elaborat amb molt de rigor en el qual hem procurat posar a l’abast de tots vosaltres una combinació equilibrada d’activitats que us permetin introduir-vos en uns gustos ja oblidats, en uns coneixements tradicionals que ja no es transmeten de generació en generació, i en un estil de vida més saludable i més sostenible de forma amena i divertida.  Alhora, aquest programa vol ser un homenatge a les  generacions passades, persones que van ser dipositàries d’un coneixement tradicional acumulat durant generacions, coneixement davant del qual la modernitat massa vegades ens ha tornat sords.

Amb aquest objectiu, el programa consta de cinc tipus de tasts amb dues sessions de tast per cadascun, d’un cicle de deu xerrades tècniques i divulgatives, d’una quinzena de tallers, d’una vintena de presentacions de projectes, d’una fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades amb 50 expositors els quals oferiran també degustacions dels seus productes en el marc del tastafira, d’una sortida etnobotànica, d’un espai on els avis ens explicaran directament allò que han aprés al llarg dels anys i on els hi farem un homenatge, d’un dinar silvestre, de cinc demostracions de cuina amb les corresponents degustacions, d’una taula rodona i posterior debat, d’exposicions de plantes i llavors, d’activitats de descoberta complementàries com “El més llest de la fira” o “Les cartes de l’àvia”, d’una quinzena de restaurants de la ciutat que al vespre oferiran plats elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals oblidades, i d’una trobada sectorial (diumenge 26 al matí) per intercanviar experiències entre els professionals del sector (aquesta és la única activitat prevista per diumenge).

Volem que gaudiu d’un dissabte envoltats de gastronomia i de tradició. En parella, amb la família o amb els amics. Impregneu-vos de l’essència de la Jornada i aprofiteu-la al màxim, només n’hi ha una en tot l’any.

Algunes de les activitats de la Jornada requereixen inscripció prèvia per motius logístics, garantint-ne així el bon funcionament, i moltes d’altres són de participació lliure. De les activitats que requereixen inscripció prèvia algunes són gratuïtes, d’altres funcionaran mitjançant el sistema de taquilla inversa, i d’altres tenen un preu fix que sempre és tant baix com ens és possible i que ens permet tant sols cobrir despeses.

Amb la vostra participació estareu contribuint a la recuperació d’uns usos i unes tradicions que ens han de permetre avançar vers un model agroalimentari més saludable, més sostenible, i socialment més just. Senzillament gràcies.

Per acabar, en nom del Col·lectiu Eixarcolant volem fer públic el més sincer agraïment a totes aquelles persones i projectes que heu fet possible amb el vostre compromís, esforç i confiança la confecció i materialització d’un programa d’activitats de luxe en una Jornada amb un pressupost econòmic que malauradament és molt i molt baix. A tots i a totes, moltes, moltes, moltes gràcies. Sense vosaltres aquesta Jornada ni seria possible ni tindria sentit. Som depositaris de la vostra confiança, farem tot el que estigui al nostre abast perquè vosaltres també gaudiu d’una jornada única.

El programa

PODEU CONSULTAR EL CARTELL OFICIAL (click aquí), EL PROGRAMA DE BUTXACA(click aquí), I EL PROGRAMA DETALLAT (click aquí) DE LA 2a EDICIÓ.

Si voleu accedir a la informació classificada per temes, només heu de clicar sobre les imatges que teniu a continuació i podreu consultar i descarregar-vos la informació dels aspectes de la Jornada que més us interessin.

Les activitats que a les dades d’interès incloguin “Itinerari Jove” significa que formen part de l’Itinerari Jove de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Aquest Itinerari, impulsat amb la col·laboració del departament de Joventud de l’Ajuntament d’Igualada en el marc dels Pressupostos Participatius, té com a objectiu identificar les activitats que poden més atractives per adolescents i joves, i que a més a més són gratuïtes per aquests col·lectius, per tal de fomentar la seva participació a la Jornada. Són, òbviament, activitats adequades i dirigides a totes les franges d’edat, i amb el distintiu Itinerari Jove simplement el que es pretén és emfatitzar que els adolescents i joves també passaran un dissabte sorprenentment fantàstic si participen de les activitats proposades.

Activitats de la jornada

XERRADES TÈCNIQUES

SORTIDA ETNOBOTÀNICA

TASTS

TALLERS

FIRA DE PRODUCTES SILVESTRES

TASTAFIRA

PRESENTACIONS DE PROJECTES

US ESCOLTO AVIS

TAULA RODONA

DEMOSTRACIONS
I DEGUSTACIONS
DE CUINA

DINAR
SILVESTRE

I lògicament, les plantes silvestres també seran les protagonistes del dinar. Comprovareu com plats deliciosos que segurament no havíeu provat mai tenen el seu secret en la utilització d’aquestes plantes. El món de possibilitats que ens ofereixen és inacabable.

ACTIVITATS DE DESCOBERTA

De forma divertida i amena descobrireu moltes curiositats sobre les plantes silvestres i les varietats agrícoles tradicionals. I amb una mica de sort o astúcia us endureu com a premi diferents productes elaborats amb aquestes plantes.

EXPOSICIONS DE PLANTES I LLAVORS

UNA D’HERBES SI US PLAU

TROBADA SECTORIAL

Inscripcions

Ja estan obertes les inscripcions de la 2a Jornada Gastronòmica de les plantes Oblidades.Les inscripcions per les activitats de la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades que requereixin inscripció prèvia ja estan obertes. En el programa d’activitats quines activitats són de participació lliure (no requereixen inscripció prèvia) i quines requereixen inscriure’s prèviament.

Des del Col·lectiu Eixarcolant us demanem que realitzeu un ús responsable de les inscripcions, inscrivint-vos només en aquelles activitats de les quals esteu segurs que participareu. Així mateix, si després d’haver-vos inscrit en alguna activitat comproveu per pels motius que sigui no podeu assistir-hi us agrairem que ens ho comuniqueu per tal d’alliberar de nou les vostres places. D’aquesta manera evitarem que quedin places buides que podrien haver estat utilitzades per altres participants que s’han quedat sense plaça.
Moltes gràcies per la vostra col·laboració i comprensió.

Un cop hàgiu realitzat la vostra inscripció rebreu un correu electrònic amb el resguard, el qual haureu de mostrar al punt d’informació el dia de la Jornada per tal d’obtenir les entrades per a les activitats a les quals us hàgiu inscrit. La recollida de les entrades ha d’efectuar-se com a mínim 15 minuts abans de l’inici de l’activitat corresponent. En cas de no recollir-se en aquest períodes de temps, les places quedaran alliberades per a altres usuaris.

Funcionament de la taquilla inversa: Veureu que algunes de les activitats estan marcades amb les sigles “TI”, la qual cosa significa que funcionen mitjançant el sistema de Taquilla Inversa. Són activitats per les quals no us caldrà pagar res abans de realitzar-les, i serà al final de l’activitat que cadascú podrà fer l’aportació voluntària que consideri més adequada d’acord amb les seves possibilitats econòmiques i el grau de satisfacció amb l’activitat realitzada. Amb aquest sistema no hi ha cap barrera monetària que impedeixi la realització de les activitats i aconseguim que siguin totalment inclusives, ja que persones joves o amb pocs recursos poden realitzar-les de forma gratuïta. Alhora, cadascú pot contribuir a finançar les activitats realitzades en la mesura de les seves possibilitats, ja que tot i estar realitzades sempre per persones voluntàries, les activitats tenen unes despeses associades molt més importants del que podria semblar; alhora que és molt important posar en valor la tasca d’aquells que voluntàriament s’han ofert a realitzar un taller, presentar un tast o dur a terme una sortida etnobotànica, a més a més de la feina no sempre visible de les més de 100 persones que han col·laborat voluntàriament en l’organització tant en els dies previs com el mateix dia de la Jornada. Les vostres aportacions són molt importants per fer possible la perpetuació i millora de la Jornada en edicions futures, sempre mantenint aquest format inclusiu i a l’abast de tothom.

Per qualsevol dubte referent a les inscripcions podeu enviar un correu a info@eixarcolant.cat o bé trucar al 680 57 71 33 (Albert)

Com arribar-hi

En aquest apartat podeu consultar un mapa amb la ubicació de la Jornada, que es desenvoluparà a l'Espai Cívic Centre (Antics Maristes, C/Trinitat nº 12), al Casal del Passeig (Passeig Verdaguer nº 67) i al llarg dels carrers i places que connecten aquests espais.

Situacio al mapa:Si veniu de la zona de Barcelona i utilitzeu el transport públic, a continuació podeu consultar els horaris de l'autobús (click aquí) (el document que hi ha a la web serveix)   i del tren (click aquí). També us facilitem el recorregut que haureu de fer a peu - 10 minuts - des de l'estació de tren i autobús fins a la Jornada (click aquí)


Distribució de les activitats:

Participa / Col·labora amb la JornadaSi voleu esdevenir Voluntaris de la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades envieu-nos un correu a info@eixarcolant.cat o truqueu al 690 373 980 (Marc). Tots els qui participem de l’organització de la Jornada ho fem de forma totalment voluntària. Per tal de fer possible un esdeveniment d’aquesta magnitud, i garantir-ne la qualitat i rigor que es mereix, calen prop de 80 voluntaris, sigues un d’ells, viu la Jornada des de dins i aporta el teu granet de sorra per afavorir la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació i el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible.

Si voleu participar de la fira de productes silvestres i varietats agrícoles tradicionals que es durà a terme en el si de la Jornada envieu-nos un correu a info@eixarcolant.cat abans del dia 25 de febrer descrivint el vostre projecte i justificant-ne l’encaix a la Jornada..

Si voleu participar en alguna de les altres activitats previstes envieu-nos un correu a info@eixarcolant.cat o truqueu al 690 373 980 (Marc) abans del dia 17 de febrer, i valorarem la vostra proposta i el seu encaix en el programa d’activitats.

Col·laboradors

En nom del Col·lectiu Eixarcolant volem fer públic el més sincer agraïment a totes aquelles persones, projectes i administracions que heu fet possible amb el vostre compromís, esforç i confiança la confecció i materialització d’un programa d’activitats de luxe en una Jornada amb un pressupost econòmic que malauradament és molt i molt baix. A tots i a totes, moltes, moltes, moltes gràcies. Sense vosaltres aquesta Jornada ni seria possible ni tindria sentit. Som depositaris de la vostra confiança, farem tot el que estigui al nostre abast perquè vosaltres també gaudiu d’una jornada única.
1_UB 2_Aj. Igualada consell comarcal 3_Mediviu 4_Fitomon 5_Els corremarges 6_VadeFoodies 7_Cor verd 8_Institut Botànic 9_A.E.Torxa 10_CECI 11_Montserrat Enrich 12_Licors Quevall 13_Tegust 15_Eco Herbes 16_Herbes de la Conca 18_Llavors Orientals irbio logo natural subirats